Mexico-stad // dingen te doen, veiligheid en kunst

Mexico-stad is een van de hoogste hoofdsteden ter wereld. De stad ligt namelijk op ruim 2200 meter hoogte. De stad zelf telt 9 miljoen inwoners, de agglomeratie (het gebied eromheen) maar liefst miljoen inwoners! Het is verder de hoofdstad van Mexico, in 1521 door de Spanjaarden gebouwd op de ruïnes van de oude Azteekse hoofdstad. Overblijfselen van deze ruïnes kun je nog vinden in het centrum van Mexico-stad.

Bekijk hieronder welke activiteiten je kunt doen in de stad. Zo’n luchtballonvaart boeken kun je het beste doen via een reisorganisatie zoals GetyourGuide.

Een veilige stad

Vroeger was het zeker geen goede bestemming om op vakantie te gaan. Dit is tegenwoordig, anno 2023, helemaal anders. Laat je niet afschrikken door de verhalen over kartels, drugs en onveiligheid. Mexico-stad is een geweldige bestemming om (een deel van) je vakantie te vieren! Uit eten gaan is heel betaalbaar, heel lekker, de cultuur is interessant, de mensen zijn heel vriendelijk en de bezienswaardigheden zijn bijzonder! Verder is de veiligheid gewoon prima, zakkenrollers zijn er overal maar door de hoeveelheid toeristen lopen toeristen in de stad zeker geen extra gevaar. Natuurlijk zijn er wijken die je maar beter kunt vermijden, in goede wijken en bij populaire bezienswaardigheden kun je prima rondlopen!

De wijk Coyoacán

Een van deze wijken is Coyoacán. Dit is een bekende wijk en een veilige wijk in Mexico-stad. Er zijn veel mooie gebouwen, leuke pleintjes en bezienswaardigheden. Het is een oude wijk maar daardoor een heel gezellige wijk met veel karakter. Doordat Frida Kahlo in de wijk is geboren, en er later nog een paar jaar heeft gewoond, is Coyoacán echt een kunstenaarswijk. Het Frida Kahlo-museum, gevestigd in het gebouw waar ze is geboren, is een van de populairste attracties in de wijk.

Het centrum van Mexico-stad

Wat je echt moet doen als je in Mexico-stad bent, is het bezoeken van het oudste deel van de stad, het historische centrum. Dit deel is gebouwd op de ruïnes van de oude Azteekse hoofdstad, Tenochtitlan. In het centrum zijn delen waar je dieper de grond in kunt kijken en overblijfselen van die ruïnes kunt zien. Het centrum van Mexico-stad heeft delen die autovrij zijn waardoor je er veilig en rustig kunt rondlopen. Er zijn kathedralen die gebouwd zijn door de Spaanse veroveraars, paleizen en hele mooie smalle straatjes en pleintjes. Het is onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO dus skip het centrum van Mexico-stad vooral niet!

Teotihuacan

Een uur rijden van Mexico-stad ligt Teotihuacan. Dit was in de 1e eeuw na Christus de grootste stad van het Amerikaanse continent en er is niet veel bekend van deze stad. De naam is gegeven door de Azteken die pas vanaf het jaar 1300 opkwamen, de echte stichters van Teotihuacan zijn onbekend. Ze hebben geen schrift nagelaten. Wel is bekend dat de maya’s ook in deze stad wonen, als ‘buitenlanders’. Er woonden zo’n 125.000 mensen in de stad. Hoewel er vroeger meer piramides in de stad stonden, staan er nu nog twee. Deze kun je nog bezoeken. Wat ook erg mooi is, is een rondvlucht met een luchtballon boven Teotihuacan.